Begin november was in Rotterdam voor een dubbele signeersessie. Bij boekhandel Donner signeerde Aimée de Jongh haar graphic novel Lord of the Flies. Zo’n 300 meter verderop signeerde Erik de Graaf in stripwinkel Yendor zijn gloednieuwe graphic novel Mondriaan: Een Betere Wereld. In dit boek komen de laatste elf jaar van het leven en het werk van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan aan bod.
De perfectionistische kunstenaar met een boodschap
Ik was erg benieuwd naar dit boek omdat de kunstenaar Mondriaan mij als kind altijd al heeft gefascineerd. Vooral zijn laatste werken waren bij mij het meest bekend en maakten altijd veel indruk op mij. Mondriaan staat natuurlijk bekend om zijn iconische schilderijen met primaire kleuren en rechte lijnen. Toch wist ik nog niet zoveel over de man zelf. Deze graphic novel geeft inzicht in wie Mondriaan was tijdens de moeilijkste periode van zijn leven. In de jaren ’30, toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland, besloot Mondriaan te vluchten – eerst naar Engeland, en later naar de Verenigde Staten. De moderne kunst, waar Mondriaan zich sterk voor maakte, werd afgekeurd door de nazi’s.
Het verhaal toont Mondriaan als een perfectionist die met zijn kunst meer wilde dan alleen een mooi kunstwerk maken. Zijn werk had een dieper doel: hij wilde een boodschap uitdragen en zijn publiek inspireren om naar een betere wereld te streven. Ook als persoon leer je Mondriaan in dit boek beter kennen. Het was een eenzaam persoon met maar een paar mensen om zich heen. Hij was erg gedreven in zijn werk maar leefde ongezond. De minimalistische dialogen passen dan ook goed bij de soberheid die het moet uitstralen.
Erik de Graaf leeft zich uit
Erik de Graaf maakt gebruik van een heldere tekenstijl die wat weg heeft van de klare lijn, met vlakke kleuren, die perfect bij de sfeer en de tijd waarin Mondriaan in dit verhaal leefde. Het gebruik van Mondriaan’s kenmerkende primaire kleuren komt goed uit de verf om in kunstenaarstermen te spreken. De kleuren spatten niet alleen uit het tekenwerk maar worden ook nog eens heel subtiel als accentkleuren gebruikt door het hele verhaal. Wat ik ook erg sterk vond, is dat de opbouw van het boek hoofdstukken bevat die afgewisseld worden met commentaren van mensen uit Mondriaans omgeving. Deze passages geven een persoonlijk en intiem perspectief op zijn karakter en zijn werk.
Naast het boeiende maar ook tragische verhaal bevat het boek een uitgebreid dossier aan het einde, met foto’s, anekdotes en zelfs Mondriaans essay over zijn visie op een betere wereld. Dit maakt Mondriaan: Een Betere Wereld tot een compleet en indrukwekkend naslagwerk voor zoals kunstliefhebbers als strips en graphic novel fans. Het is prachtig uitgegeven door Scratch Books.
Erik publiceerde onlangs ook nog een uitgebreide making-of van zijn graphic novel op Stripspeciaalzaak.be.
Cijfer: 8/10
Scenario en tekeningen: Erik de Graaf
Uitgeverij: Scratch Books
Aantal Pagina’s: 320
Verkoopprijs: € 34,95
Je vindt Mondriaan – een betere wereld en andere prachtige graphic novels bij een Stripwinkel bij jou in de buurt!
Copyright afbeeldingen: Scratch Books